Budgethotell har varit ett populärt boendealternativ för resenärer sedan branschens första dagar. De erbjuder oftast en prisvärd hotellupplevelse utan krusiduller och är perfekt för dem som har en stram budget och vill spara pengar.

På grund av en ökad efterfrågan så har alltfler företag från Ikea till hotelljättar lanserat nya typer av innovativa budgethotell. Således har konceptet utvecklats genom åren och idag finns det en rad av kategorier inom området. I den här artikeln kommer vi bland annat att täcka vad ett budgethotell är och klargöra vilka de olika kategorierna av budgethotell är.

Vad är ett budgethotell?

Ett budgethotell är ett billigare hotell som vanligtvis erbjuder färre bekvämligheter eller tjänster än ett lyxhotell, men de erbjuder istället en konsekvent god kvalitet för priset. Deras service och tjänster brukar nämligen centrera sig över de två främsta områdena: att ge gästerna en god sömn i ett rent rum. De brukar erbjuda mer grundläggande tjänster som hjälp vid in- och utcheckning, samt städning och en enkel frukostservering. Således saknar de oftast tjänster som rumsservice, gym och pool eller – till och med – en restaurang på plats. Vanligtvis brukar du alltså få:

  • Ett rent rum med grundläggande inredning som säng, toalett och ett arbetsbord.
  • Möjligheten att köpa frukost till din bokning.
  • En daglig städning.
  • Hjälp av personalen 24 timmar om dygnet.

Prisvärda hotell handlar om läge, läge och läge! Dessa boenden är vanligtvis mitt i centrum av staden eller nära flygplatser. Således brukar de vara ett bra alternativ för människor som har en stram budget när de reser och inte behöver överflödiga bekvämligheter.

Olika typer av budgethotell

Det finns ett antal olika typer av budgethotell. De sträcker sig från det mest grundläggande till det mer lyxiga. Nedan finner du några kategorier av prisvärda hotell.

  • Motell – Dessa boenden är vanligtvis billigare än andra typer av budgethotell, men de ger också mindre utrymme och har färre bekvämligheter på plats som till exempel frukost. Som regel brukar motell ligga väldigt avsides eller i utkanten av en stad och intill en större motorväg.
  • Ultrabudgethotell – Deras affärsmodell liknar lågkostnadsflygbolag som Ryanair och Wizzair. Trots att du får ett privat rum med den mest basala inredningen, kan du behöva dela badrummet och betala extra för alla tilläggstjänster som städning, handdukar och wifi.
  • Traditionella budgethotell – Dessa boenden har en standardservice och utbud, såsom ett rent och mer välutrustat rum. Men samtidigt är deras prisnivå något lägre än andra typer av hotell och brukar vara inom kategorin 2-3 stjärnor.
  • Lyxigare budgethotell – De flesta hotellen inom den här kategorin är likvärdiga traditionella budgethotell. Men den främsta skillnaden ligger i deras koncept. Oftast har de mer fokus på inredningen och erbjuder ett väldesignat men samtidigt väldigt enkelt rum och hotell. I tillägg har de ett stort fokus på själva vistelseupplevelsen, så personalen i receptionen brukar vara vänligare och mer tillmötesgående.

Relaterade inlägg